Груевски: Македонија подготвена и за дијалог и за преговори со ЕУ | Македонија | DW | 18.03.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Груевски: Македонија подготвена и за дијалог и за преговори со ЕУ

Македонскиот премиер Никола Груевски денеска (18.03.2012) истакна дека Македонија има кадар и капацитет и за дијалог и за преговори со ЕУ.

Македонија е подготвена за водење на дијалогот на виско ниво, бидејќи земјата веќе подолг период се вршат подготовки за почеток на пристапните преговори, изјави денеска во Дојран, премиерот Никола Груевски.

„ За овој дијалог сме целосно подготвени, a ние сме подготвени и за почеток на преговорите, што беше нашата цел, преку оваа форма да дојдеме до формален почеток на преговорите. Македонија има и доволно експерти, но и државните институции веќе имаат голем број добро обучени кадри во сите институции на системот кои што би моеже квалитетно да го водат процесот. Се разбира целосно ќе бидат вклучени министрите и јас како пртемиер и се надевам работите ќе одат во добра насока“, рече Груевски.

Тој информира дека во рамки на подготовките за почеток на преговори, 880 лица во сите владини институции се насочени кон оваа материја веќе подолг период, односно 4-5 годиони.

„ Се подготвувааат, работат, опслужуваат секакви прашпања поврзани со ова, праќани се на многу обуки, работат на 33 поглавја и дополнително, во секое министерство имаме одговорен за политичкото поглавје. Имаме голем тим кој што подолг период се подготвува, кој што присуствувал на состаноци во Брисел, така што тие нема да бидат нови во овој процес и нема да им биде прв пат да се занимаваат со одрeдени прашања кои што сега ќе бидат предмет на дијалог“, потенцира премиерот Груевски.

Автор:СН/АМ/миа

Редактор:А.Методијев