1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Греми награди

Греми или скратено од Грамофонски награди кои еднаш годишно ги доделува американската Академија за дискографска уметност и наука

Наградата е втемелена во 1959 година, и оттогаш важи за една од најважните во светот на музиката. Се наградуваат повеќе категории музика и музички постигнувања. Сер Георг Шолти со 31 Греми награди е рекордер по бројот на освоени награди. Најнаградуван женски музичар е Алисон Краус со 27, додека меѓу групите најмногу има У2 -22.