Граѓаните не им веруваат на ветувањата | Северна Македонија | DW | 31.05.2006
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Граѓаните не им веруваат на ветувањата

Над 80% од анкетираните не веруваат во партиските ветувања. Избирачите досега запаметиле некои од големите ветрувања - една милијарда долари од Тајван, по еден вработен во секое семејство, изградба на авртопатот Градско – Прилеп или нафотоводот АМБО.

default

Зошто сеуште над 50% од електоратот во Македонија не знае или не сака да гласа? Експертот Наташа Габер Дамјановска, вели:

“Значи дека веќе нема доверба, значи дека постои резигнираност и дека бараат некоја нова промена, радикална промена на подобро во нивниот живот. Тоа е нормално. Но, таков е изборниот модел. Ние ќе имаме онаков парламент, каков што ќе решат гласачите коишто ќе излезат на гласање. Оние што ќе излезат го детерминираат резултатот и тоа каков парламент ќе имаме. Можеби е подобро луѓето сепак да излезат на гласање и да одлучат на некој начин, која опција е поприфатлива. “

Инаку, вечерва треба да бидат промовирани кандидатските листи на коалицијата околу ВМРО ДПМНЕ, а утре на сојузотпартии околу СДСМ.

Реклама