Голем берзански потенцијал во регионот | Македонија | DW | 14.04.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Голем берзански потенцијал во регионот

Политичката стабилност што се воспоставува во земјите од ЈИЕ носи и економски резултати. Берзите во кратко време забележаа напредок, за ова дебатираа економски експерти во Македонија

default

Македонската берза

Директорите на сите позначајни пазари на хартии од вредност дебатираа за перспективите. Заклучија дека релативно новите финансиски пазари се откриени од инвестоторите и прогнозираа успешна иднина.

Директорот на Виенската берза Карл Браунвеис вели дека Македонија мора да биде трпелива. Подобрувањето на ликвидноста не е ништо што може да се постигне за една или две години, туку е потребно време. Но, тој ,како и неговите колеги сметаат дека целиот регион е многу просперитетен.

Изминатиот перидо го карактеризираа значителни падови на сите берзи во регионот, но ово тренд не ги загрижува берзанските власти. Падот го толкуваат како турбуленција предизвикана од глобалните светски текови актуечни во последно време. Очекуваат работите да се стабилизираат и индеските да се вратат во нормала.

Реклама