Гласање во време на пандемија | Сите содржини | DW | 13.07.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Северна Македонија

Гласање во време на пандемија

Гласањето на парламентарните избори во Северна Македонија започна, а први се изјаснуваат позитивните на Ковид-19 и оние во изолација. Во вторник ќе гласаат болните, изнемоштените и притворените, а в среда сите останати.

Пандемијата на коронавирусот го смени и вообичаениот тек на изборниот процес во Северна Македонија. За првпат се гласа во период од три дена, за првпат и среде недела, и тоа со посебни мерки за заштита како за граѓаните, така и за членовите на избирачките одбори. В среда, на 15 јули, гласањето ќе трае до 21 часот за да се избегнат турканици на гласачките места, и да им се остави на граѓаните повеќе простор и време слободно да ја изразат својата волја. 
Еве како ќе изгледа гласањето согласно новите протоколи на здравствените власти.