Германската влада треба да донесе одлука за продолжување на ангажманот во Авганистан | Вести | DW | 19.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Германската влада треба да донесе одлука за продолжување на ангажманот во Авганистан

*

Сојузната германска влада денеска треба да донесе одлука за продолжување на германските ангажмани во рамките на НАТО трупите во Авганистан. Од досегашните два мандата во индина треба да биде еден: едниот ја регулира мисијата на до 3000 војници на Бундесверот претежно ан Север на Авганистан. Вториот мандат ја опфаќа мисијата на торнадата во целата земја. За оддржување на млазните авиони предвидени се уште дополнителни 500 војници. Мандатите истекуваат на средината на октомври. Сојузната влада има намера да ги продолжи за една година. Одлуката на Бундестагот треба да се донесе на 12 октомври.