Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Германија

Најголемата земја-членка на Европската унија според бројот на население и најмоќна економска држава, втор најголем извозник во светот, место на раѓање на протестантизмот и седиште на Дојче веле, се разбира.

Сојузна Република Германија се состои од 16 покраини, со главен град Берлин. Се простира на површина од 357 илјади километри квадратни и има нешто над 81 милиони жители. Воениот пораз од сојузниците во 1945 година му става крај на нацистичкиот режим во земјата предводен од Адолф Хитлер кој е одговорен за смртта и протерувањето на милиони луѓе ширум светот. Земјата е поделена на источен и западен дел по Втората светска војна. Повторно е обединета во 1990 година.

Покажи повеќе написи