Германија: Државата ќе финансира куќни помошници | Економија | DW | 04.12.2021
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Економија

Германија: Државата ќе финансира куќни помошници

Државата во иднина ќе им покрива дел од трошоците за домашна помош на семејствата и самохраните родители. Министерот за труд најавува дека таквата помош ќе започне од 2023 година.

Германија Домаќинство

Министерството за труд ќе финансира домашни помошнички

Идната сојузна влада планира финансиски да ги растовари родителите. „Воведуваме систем за помош при вршење на секојдневни домашни работи. Државата ќе им дава на семејствата додаток во вид на ваучер за да можат да си дозволат помош во домаќинството“, најави министерот за труд Хубертус Хајл во интервју за весникот „Билд“. Како прв чекор, семејствата со деца, самохраните родители и лица кои се грижат за своите болни роднини ќе добиваат годишен бонус во износ од максимални 2.000 евра. 

Државата презема 40 отсто од трошоците 

На родителите со мали деца или на оние кои се грижат за свои роднини особено им треба поддршка за чистење на станот, грижа или нега на деца, вели министерот. „Но, луѓето кои нормално заработуваат често не можат да си дозволат за ваква помош да ангажираат регуларен, социјално осигурен работник“, вели Хајл, инаку член на СПД.

Според новиот модел, државата и семејствата ќе треба да ги делат трошоците за плаќање на работна сила за секојдневна помош во домаќинството. „Од вкупниот износ, преку ваучери би се покриле 40 отсто од трошоците, додека 60 отсто би плаќале самите граѓани“, вели Хајл. Процесот треба да биде регулиран преку апликација преку која сертифицираните фирми би ги нуделе своите услуги, а граѓаните директно би уплаќале 60 проценти од бараната сума. Останатите средства, фирмите ќе ги наплаќаат од државата. 

Германија Домаќинство

Државата ќе финансира до 40% од трошоците за домашна помош

Хајл во моментов е вршител на должноста министер за труд, но има добри шанси да продолжи на функцијата и во новата влада на социјалдемократите, зелените и либералите. 

Борба против работа на црно 

Мотив за воведување на ваучерите, според Хајл, е и желбата да ѝ се застане на патот на работата на црно. Покрај тоа, потребно е да се подобрат условите за работа на луѓето кои нудат и вршат услуги на помош во домаќинствата. И ангажираните работници би профитирале бидејќи би добиле социјално осигурување и би добивале по најмалку 12 евра на час.

„Тие луѓе не се слуги без права и на тој начин би добиле заштита и почит каква што заслужуваат“, вели социјалдемократот. 

Според првичните проценки, реализација на овој проект во првата година ќе ја чини државата околу 400 милиони евра. Во првата година, помош ќе добијат семејствата, самохраните родители и оние кои негуваат блиски. Во следниот чекор, сите би требало да добијат државна помош. Во таков случај, годишната државна помош ќе достигне 1,6 милијарди евра, но и државата ќе има приход од уплатата на социјално осигурување и данок.

„Така се раѓа еден нов пазар на труд кој носи напредок во семејната политика“, заклучува Хајл.

Гледај видео 01:40

Многу работа, мала плата

DW.COM

Поврзана содржина