Германија – буџетски суфицит | Вести | DW | 23.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Германија – буџетски суфицит

*

Германскиот државен буџет во првото полугодие на оваа година го заврши со позитивно салдо. Според извештајот на Сојузниот завод за статистика, сојузот, покраините и заедниците, како и социјалните осигурувања, за првпат од повторното обединување на земјата, имаат суфицит од милијарда и 200 милиони евра. За позитивниот развој најмногу придонесе порастот на приходите, со истовремено умерените трошоци. Сепак, сојузната влада предупреди да не се преценуваат бројките, зашто оваа година и натаму се смета дека ќе заврши со дефицит.