Гватемала – трговија со деца | Вести | DW | 13.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Гватемала – трговија со деца

*

ОН побараа од Гватемала веданш да ги запре сите адопции, за да се спречи продажбата на деца на странци. Младите мајки во Гватемала ги даваат своите новороденчиња на адопција за соодветен износ пари, изјави пратеникот на ОН, Роза Мариа Ортиз. Потоа бебињата им се продаваат на американски граѓани за цена до 40 илјади долари. Гватемала го потпиша Договорот за адопција, минатата година во Ден Хаг, но конвенцијата стапува во сила дури на крајот на годинава.