Вратената Тората во синагогата во Келн | Вести | DW | 10.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Вратената Тората во синагогата во Келн

*

Во синагогата во Келн еврејската заедница во Германија синоќа свечено го одбележа реставрирањето на еден примерок на светата книга Тора што беше оштетен во пожарот во ноќта на прогонот во 1938-та година. Келнскиот свештеник Густав Мајнерц го спасил примерокот на Тората од запалената синагога ризикувајќи го сопствениот живот. По завршувањето на војната тој и‘ ја вратил светата книга на Еврејската заедница.