Во светот 775 милиони неписмени | Свет | DW | 07.09.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Во светот 775 милиони неписмени

Во извештајот објавен по повод Денот на писменоста 8. септември, УНЕСКО предупредува дека вооружените судири се една од главните причини за неписменоста.

Во светот има околу 775 милиони неписмени кои не знаат ниту да читаат, ниту да пишуваат, предупредува УНЕСКО.

Според овие податоци скоро две-третини од неписмените се жени. Поголем број живеат во Јужна и Источна Аизја, како и во Африка.

Една од главните причини за големиот број неписмени УНЕСКО гледа во вооружените судири, се наведува во извештајот објавен по повод Денот на писменоста 8. септември. Војната принудува парите да се издвојуваат за одбрана, наместо за образование.

- Судирите, исто така, го намалуваат економскиот раст, доведуваат до ширење на сиромаштијата и ја уништува инфраструктурата, се наведува во извештајот на УНЕСКО.