Во Македонија се добредојдени квалитетни информации | Теми на денот | DW | 22.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Теми на денот

Во Македонија се добредојдени квалитетни информации

Македонскиот премиер Никола Груевски ги прими претставниците на Дојче Веел и на МРТВ,предводени од интендантот Ерик Бетерман и директорот Борис Ставров

Македонскиот премиер Никола Груевски со генералниот директор на Дојче Веле Ерик Бетерман

Македонскиот премиер Никола Груевски со генералниот директор на Дојче Веле Ерик Бетерман

Македонскиот премиер Никола Груевски им честита на интендантот на Дојче Веле Ерик Бетерман и директорот на МРТВ Борис Ставров за преодлабочувањето на долгогодишната соработка меѓу двете куќи и рече дека со ова се отвора нова шанса. Квалитетни информации,додаде тој,се добредојдени во Македонија.Интендантот на Дојче Веле говореше за соработка која води кон партнерски односи,да се пренесат искуствата во двата правци е целта на оваа соработка.

Бетерман посебно ја истакна важноста на слободата на печатот,како во Македонија така и во Греманија и воопшто во светот.Демократски услови,рече понатаму Бетерман,се предуслов за економски развој,што и е особено потребно на Македонија.Соработката во областа на радиото треба да се прошири и на областа на телевизијата,беше истакнато и денеска на средбата на претставниците на Дојче Веле и МРТВ со македонскиот премиер Никола Груевски.Соработката на двете куќи е важен чекор кон Европа,посебно за Македонија и нејзината желба за зачленување во ЕУ.Со средбата кај премиерот Груевски заврши тридневната посета на интендантот на Дојче Веле на Македонија за време на која беше склучен договор за соработка меѓу Дојче Веле и МРТВ за пренесување на емисиите на македонски јазик од Дојче Веле на првиот и вториот канал на МРТВ.

Реклама