Во Македонија задолжително средно образование | Вести | DW | 11.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Во Македонија задолжително средно образование

Во Македонија од следната учебна година ќе се воведе задолжително средно образование. Македонското собрание ги донесе измените на законот со кои воведуваат нови мерки. За гласаа 60 пратеника, а опозицијата се воздржа од гласање. Со измените во законот за средно образование се предвидуваат и казнени, но и стимулативни мерки. Според законот, родителите кои нема да ги запишат децата во средно училиште ќе платат казна од 1000 евра, а за нередовност на децата е предвидена казна од 800 евра. Опозицијата критикуваше дека тие не се против задолжително средно образование, но дека владиниот проект е лошо осмислен, избрзан и неприменлив.