1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Војни на ѕвездите

Ѕвездени војни или Војни на ѕвездите, во оригинал „Star Wars“, е американска епска научно-фантастична серија од филмови креирана и режирана од Џорџ Лукас.

„Многу одамна во една галаксија, далеку, далеку одовде“, е познатата реченица со која почнува секое ново продолжение на сагата за џедаите и галактичката граѓанска војна која во меѓувреме стана светски феномен. Филмовите имаат големо влијание и врз модерната поп-култура, а изреки како „силата нека биде со тебе“ влегоа во секојдневна употреба.