Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

ВМРО-ДПМНЕ

Внатрешна македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ) е македонска конзервативна политичка партија основана на 17 јуни 1990 година.

Партијата се смета себеси за идеолошки наследник на историското ВМРО. Иако победи на првите повеќепартиски избори во 1990 година, сепак не успеа да формира влада. ВМРО-ДПМНЕ во коалиција со Демократска алтернатива освојува убедливо мнозинство на изборите во 1998 година и ја формира својата прва влада, предводена од лидерот Љубчо Георгиевски. По заминувањето на Георгиевски во 2003, на чело на партијата доаѓа Никола Груевски. Тој ја предводи партијата до победа на изборите во 2006 година, и оттогаш победува на сите изборни циклуси се до локалните избори во 2017 година.

Покажи повеќе написи