Високата загаденост во Македонија убива | Северна Македонија | DW | 26.01.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Високата загаденост во Македонија убива

Македонскиот министер за животна средина Амети предлага возење пар-непар во градовите за да се намали енормната загаденост. ЕУ-амбасадорот Жбогар порачува дека загаденоста на воздухот треба да биде приоритет.

Високата загаденост на воздухот во Македонија резултира со висок степен на смртност, порача шефот на делегацијата на Европската унија во Македонија, Самуел Жбогар. Заедно со министерот за животна средина Башким Амети и финскиот дипломат Анти-Веико Каутонен, тој денеска говореше на завршната церемонија на Твининг-проектот за проблемите во областа на квалитетот на воздухот.

 

Гледај видео 01:46

Четворица Македонци умираат дневно од загадувањето

„Во врска со проблемот на загаденоста на воздухот, суштински е овој проект да заземе приритетно место кај македонските централни и локални власти. Патот до почист воздух во земјата е во рацете на секој граѓанин", рече Жбогар.

Заедничка констатација на дискусијата беше дека концентрацијата на ПМ10 и ПМ2.5 честички многу често ги надминува границите на нормалност. Изворите на загадувањето се лоцираат во металуршката индустрија, затоплувањето на домовите и производството на енергија, додека во Скопје најголем удел има сообраќајот, согорувањето на биомаса и индустријата.

Министерот Амети соопшти дека на владата ѝ предложил да воведе регулиран сообраќај по принципот пар-непар. Примерот, вели Амети, ќе треба да почне и од самите министерства, каде треба да се намали користењето на службените возила.