Вирусот на шап и лигавка пренесен од луѓе? | Вести | DW | 08.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Вирусот на шап и лигавка пренесен од луѓе?

*

Предизвикувачот на појавата на шап и лигавка во Велика Британија потекнува од медицинска лабараторија која се наоѓала во близина на фармата, се вели во првичниот извештај на британското министерството за здравство. Сеуште е нејасно на кој начин бил пренесен вирусот. Во извештајот сепак се вели дека не може да се исклучи намерно проширување на вирусот. Шапот и лигавката е заразна болест за говедата, свињите, овците и козите, за луѓето е безопасен.