1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Викиликс

Викиликс е меѓународна непрофитна организација коjа објавува тајни и доверливи документи од светот на политиката, човековите права и економијата.

Интернет-страницата на Викиликс е отворена во 2006 година од организацијата Саншајн прес и тврди дека поседува база од 10 милиони документи. За нејзин основач и директор се смета Џулијан Асанж, австралиски интернет активист. Во април 2010 година Викиликс стана светски позната откако објави шокантни снимки од убиства на цивили во Ирак од страна на американската армија. Оттогаш следеа и многу други објави на тајни документи како оние на американскиот Стејт Департмент.

Покажи повеќе написи