Вен Џијабао говореше во јапонскиот парламент | Вести | DW | 12.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Вен Џијабао говореше во јапонскиот парламент

Кинескиот премиер Вен Џијабао во говорот пред јапонскиот парламент побара да се надминат разликите во мислењата меѓу двете земји. Според него и кинескиот и јапонскиот народ се жртви на Втората светска војна, а вината за јапонската агресија треба да се бара кај одредени воени претставници. Кина, рече Вен, го цени извинувањето од Јапонија, но раководството во Токио треба тоа да го покаже и преку дела. Претходно Вен и неговиот домаќин, јапонскиот премиер Шинцо Абе разговараа за тесна соработка во економијата, енергетскиот сектор и заштитата на климата. Инаку говорот на Вен, е прв говор на кинески лидер по дваесет години во јапонскиот парламент.