Вашингтон и Берлин се пазарат околу обновата на Ирак | Теми на денот | DW | 16.12.2003
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Теми на денот

Вашингтон и Берлин се пазарат околу обновата на Ирак

Денеска во Берлин се очекува специјалниот пратеник на САД за Ирак, Џејмс Бејкер, кој со канцеларот Герхард Шредер ќе разговара за долговите на Ирак. Американската влада апелираше имено до Германија, Франција и Русија, како земји кај кои претходниот режим имаше најголеми долгови, да помогнат во обновата и стабилизирањето на Ирак со тоа што ќе ги отпишат странските дологови. На средбата во Берлин треба стане збор и за забраната на Вашингтон фирми од земјите кои беа против војната во Ирак да учествуваат во неговата обнова. Обете барања на Вашингтон наидоа на отпор во официјален Берлин, бидејќи во случајот на Германија станува збор за двојна казна. Министерот за развојна помош, Хајдемари Вичорек Цојл спроти доаѓањето на Бејкер изјави дека Америка не може д очекува од Германија излегување пресрет по прашањето на долговите, се' додека во исто време германските претпријатија уште се исклучуваат од учеството во вносните зделки поврзани со обновата на ирачката инфраструктура.
Реклама