1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ватикан

Ватикан или Светиот град е град држава- седиште на Римокатоличката црква и на нејзиниот поглавар Папата.

Ватикан е најмалата независна држава во светот. Сместен е во близина на центарот на Рим, а опкружен со територија на Република Италија. Најзначајни објекти во Ватикан се базиликата Св. Петар и истоимениот плоштад на кој се собираат милиони верници од целиот свет.

Покажи повеќе написи