Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Бундесрат- Горен дом на германскиот парламент

Бундесрат, или во буквален превод Сојузен совет, е законодавно тело во кое се претставени 16 германски покраини на сојузно ниво.

Секоја покраина делегира по еден свој претставник (најчесто премиерот) во горниот дом на парламентот или Бундесратот. Секоја покраина има определен број гласови во Бундесратот во зависност од нејзината популација. Бундесратот мора да ги потврди сите одлуки на Бундестагот и на владата кои задираат во правата на покраините.