1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Бранко Црвенковски

Бранко Црвенковски е роден на 12 октомври 1962 година во Сараево. Тој е поранешен премиер и претседател на Република Македонија.

Политичката кариера на Црвенковски започнува со првите плурални повеќепартиски избори во Македонија во 1990 година, кога е избран за пратеник во Собранието. Во април 1991 година е избран за претседател на СДСМ, а веќе следната година станува премиер со наполнети 29 години. На премиерската функција останува до 1998 година. Повторно се враќа на функцијата во 2002 година, но по две години одлучува да се кандидира за претседател на државата. Функцијата претседател ја извршува од 2004 до 2009 година.

Покажи повеќе написи