1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Борис Трајковски

Борис Трајковски е македонски политичар и правник роден во Струмица на 25 јуни 1956 година. Неговиот живот завршува трагично во авионска несреќа над Мостар, БиХ во февруари 2004 година

Трајковски е втор претседател на независна Македонија. Мандатот го добива на контроверзни избори во 1999 година како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ и долги години од опозицискиот СДСМ е сметан за „граѓанинот Трајковски“. Игра клучна улога во постигнувањето на Охридскиот рамковен договор со кој се става крај на конфликтот во Македонија во 2001 година. На 26 февруари, владиниот авион со кој претседателот Трајковски и членови на неговиот кабинет патуваат на конференција во БиХ, се урива во близина на Мостар. Во несреќата нема преживеани.

Покажи повеќе написи