1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Бон

Бон е град со 300 илјади жители во германската покраина Северна Рајна Вестфалија. Се наоѓа јужно од Келн, на брегот на реката Рајна.

Основан како римска населба, Бон е познат како родно место на славниот композитор Лудвиг ван Бетовен и како главен град на Германија од 1949 до 1990 година. Во него се наоѓаше седиштето на сојузната влада се до 1999 година.

Покажи повеќе написи