“Блеквотер” под истрага | Вести | DW | 22.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

“Блеквотер” под истрага

*

Американскиот Стејт Департмент нареди детална истрага за работата на приватните фирми за обезбедување на американски дипломати во Ирак, откако припадници на една таква компанија “Блеквотер” убија 11 ирачки цивили. Постои сомневање дека оваа компанија неовластено пренесувала автоматско оружје и друга воена опрема во Ирак и ја продавала на црниот пазар. Според медиумите, двајца поранешни соработници на фирмата веќе го признале делото и најавиле соработка со истражителите. “Блеквотер” има ангажирано околу илјада работници за обезбедување на американските дипломати во Ирак.