Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

БиХ- Босна и Херцеговина

Држава во југоисточна Европа, главен град Сараево. Се граничи со Црна Гора, Хрватска и Србија. Босна и Херцеговина беше формирана како република во поранешна Југославија.

По распадот на СФРЈ, БиХ прогласи независност во 1992 година. Во војната што избувна потоа, загинаа повеќе од 100 илјади луѓе, а милиони беа раселени. Мирот беше воспоставен преку ткн. Дејтонски договор кој го потпишаа претседателот на БиХ Алија Изетбеговиќ, на Хрватска- Фрањо Туѓман и на Србија- Слободан Милошевиќ. Гаранти на договорот се САД, ЕУ и Русија.

Покажи повеќе написи