Берлин – синагога | Вести | DW | 31.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Берлин – синагога

*

Во Берлин денеска повторно ќе биде отворена најголемата синагога во Германија. Таа во изминатите три години беше реставрирана. Нацистите во 1938 година во т.н. Кристална ноќ не ја запалија синагогата затоа што постоеле стравувања дека пламенот би можел да се прошири и врз куќите на луѓе кои не се Евреи, а кои се наоѓале во околината на синагогата.