Бериша:независноста на Косово-веројатно еднострано решение | Вести | DW | 30.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Бериша:независноста на Косово-веројатно еднострано решение

*

Албанскиот премиер Сали Бериша на седница на владата признал дека шансите за постигнување компромис за статусот на Косово се минимални.Независноста на Косово се движи во правец на еднострано решение,рекол Бериша,апелирајќи до светските сили тоа да биде во соработка со нив.

Ова решение е условено од ставовите на Русија во Советот за безбедност,која според се ќе го употреби правото на вето против независноста на Косово.Бериша смета дека Русија не е единствен проблем,зашто постојат и други земји кои се плашат од верижен ризик на сеператистички идеи.