Барадеј со критика до САД | Вести | DW | 26.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Барадеј со критика до САД

*

Директорот на меѓународната агенција за атомска енергија Мохамед Ел Барадеј ја критикуваше одлуката на САД да ги помогне во снабдувањето со оружје своите сојузници на Блискиот Исток. Ел Барадеј реагира на понудата на Вашингтон да му позајми на 10 години на Израел 30 милијарди долари за набавка на воена оперема. САД им понудиле воена опрема и на другиот нивен сојузник Саудиска Арабија. Целта на ваквиот чекор е да се создаде во регионот противтежа на Иран. “Фрлање уште пари на вооружување нема да помогне во решавањето на кризата”, изјави Ел Барадеј.