Бан Ки Мун во Судан | Вести | DW | 05.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Бан Ки Мун во Судан

*

Генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун на почетокот на својата посета на јужносуданскиот кризен регион Дарфур ја подвлече нужноста од политичко решение на конфликтот.Тој ќе се заложи за напредок во мировните преговори меѓу суданската влада и бунтовниците.Освен тоа ќе бара стационирање на 26-те илјади сини шлемови од ОН,во кои се и војници од Африканската унија,во Дарфур.Тие би требало да се грижат освен за безбедноста и за обновата на регионот.

Според меѓународни проценки,во Дарфур загинаа околу 200 илјади луѓе,а повеќе од два милиони се во бегство.