Баварија - ЦСУ - нов претседател | Вести | DW | 30.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Баварија - ЦСУ - нов претседател

*

На дводневниоит Конгрес на христијанското социјалната унија беше избран наследникот на досегашниот шеф на партијата Едмунд Штојбер. Меѓу тројцата кандидати најголем број гласови на делгатите освои Ервин Хубер, досегашниот министер за стопанство во покраинската влада на Баварија. По објасувањето на резултатите, тој видно возбуден изјави: “Драги пријатели, го прифаќам изборот. Свесен сум дека тоа значи голема одговорност и на неа можам да одговорам само со ваша поддршка, со поддршка на сите во мојата партија. Само така ЦСУ ќе остане водечка сила во Баварија и доверлив партнер за владата на сојузно ниво.“