Аџилак во Мека во време на корона | Свет | DW | 30.07.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Аџилак во Мека во време на корона

Со строги правила во време на корона и многу мал број аџии - така годинава изгледа аџилакот во Мека.

Мора да се носат маски и да се почитува пропишано растојание - повеќедневниот аџилак во Мека е проследен со строги правила во време на пандемија на коронавирус. Нaместо милиони верници кои вообичаено доаѓаат на аџилак, годинава во Мека има само мал број аџии. Дозвола за аџилак добија само лицата кои веќе се во Саудиска Арабија и се помлади од 65 години и немаат хронични болести. Пред и по аџилакот верниците мораат да бидат во карантин. Здравјето и безбедноста на аџиите има највисок приоритет, уверува надлежниот саудиски министер Салих Бинтин. 

Како е во Мека годинава, погледнете во галеријата: