Архива: Како #Протестирам прерасна во #ШаренаРеволуција | Сите содржини | DW | 12.04.2021
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Северна Македонија

Архива: Како #Протестирам прерасна во #ШаренаРеволуција

Протестот кој започна по убиството на Мартин Нешковски на изборната ноќ во 2011 година, и подоцна прерасна во движење под името #Протестирам, еволуираше во ткн. Шарена Револуција со неофицијален почеток на 12 април 2016.

Протестот кој започна по убиството на Мартин Нешковски на изборната ноќ во 2011 година, и подоцна прерасна во движење под името #Протестирам,  од средината на април 2016 година еволуираше во ткн. Шарена Револуција во Македонија.

Подоцна еволуираа и барањата на илјадниците млади луѓе кои секојдневно излегуваа на улиците на Скопје и други градови низ Македонија. Во рамките на широкиот корпус: тие бараа правда, еднаквост, одговорност во општеството. Во борбата за промени, нивните активности воглавно беа насочени кон тогашната владејачка гарнитура од која се бараа оставки, фер и демократски избори и повлекување на амнестијата на претседателот Ѓорге Иванов.

Прочитај го и ова