Арапската лига го осудува развојот во Палестина | Вести | DW | 16.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Арапската лига го осудува развојот во Палестина

*

По преземањето на власта на радикално исламистичкиот Хамас во појасто на Газа, претседателот на Палестинците Махмуд Абас доби поддршка од страна на Арапската лига. Сојузот, по кризната седница во Каиро побара повторно да се воспостават првобитните односи во крајбрежната област. Стоиме позди претседателот Абас како и поззади парламентот домниниран од Хамас. Насилството мора да се одбегне и на Западниот брег каде владее Фатах и да остане гарантирано единството на Пелстинците. Лигата најави и истражна комисија за крвавите борби во појасот на Газа. Притоа последниве денови беа убиени 110 лица. Обеднетите нации во меѓувреме се залагаат за брзо отварање на границата кон Газа. На повеќе од 800 илјади палестински бегалци, за кратко време ќе им биде потребна испорака на храна.