1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Антонио Гутереш

Антонио Мануел де Оливеира Гутереш е португалски социјалистички политичар и дипломат кој од 1 јануари 2017 е избран за генерален секретар на Обединетите нации.

Гутереш е деветтиот генерален секретар во историјата на ОН. Претходно, од 2005 до 2015, година беше Висок комесар за бегалци на ОН. Од 1995 до 2002 година беше премиер на Португалија.

Покажи повеќе написи