1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ангела Меркел

Ангела Меркел, родена на 17 јули, 1954 година, е германски канцелар од 2005 година и лидер на Христијанско-демократската унија-ЦДУ.

Иако е родена во Хамбург, детството и младоста Меркел ги минува во тогашна Источна Германија, каде нејзиниот татко- лутерански свештеник, добива служба. Во 1986 докторира на квантна физика, а сѐ до 1989 година работи како научен истражувач. Во политиката се вклучува за време на револуцијата во 1989 година, а кусо подоцна станува портпарол на првата демократска влада на Источна Германија. Станува министер за жени и млади во владата на Хелмут Кол во 1991 година. Досега мина четири мандати на чело на германската влада, како прва жена канцелар на Германија.

Покажи повеќе написи