1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Алексис Ципрас

Алексис Ципрас, роден на 28 јули 1974 година во Атина, Грција, е грчки политичар и премиер- на функцијата од 21 септември 2015 година.

Ципрас е лидер на левичарската партија Сириза од 4 октомври 2009 година. Во 1980 и 1990 како член на подмладокот на Комунистичката партија на Грција е активен во бројни студентски протести. По професија е градежен инженер. Како премиер ја предводи Грција за време на преговорите за излез од длабоката економска и должничка криза.

Покажи повеќе написи