1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Александар Лукашенко

Александар Григоријевич Лукашенко, роден на 30 август 1954 година) е белоруски политичар и државник.

Лукашенко е првиот и досега единствен претседател на Белорусија. Функцијата ја извршува од 20 јули 1994 година. Пред да се активира во политиката бил директор на државна земјоделска фарма и војник во советската армија. Тој е единствен пратеник во белорускиот парламент кој гласал против независноста од СССР. Од 2006 година, тој и други белоруски функционери се под санкции на ЕУ и САД поради нарушувања на човековите права во земјата. На изборите во 2015 година го освои петтиот последователен мандат на чело на државата.

Покажи повеќе написи