1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Албанија

Албанија е држава во југоисточна Европа. Главен град е Тирана. Земјата се граничи со Црна Гора, Косово, Македонија и Грција

Албанија е демократска држава и кандидат за членство во Европската Унија. Нејзината економија во најголем дел е базирана врз сервисниот сектор, но индустријата и земјоделството исто така играат важна улога. Главна религија во Албанија е Исламот, но постои и големо христијанско малцинство.

Покажи повеќе написи