Албанија – Косово – независност | Вести | DW | 13.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Албанија – Косово – независност

*

Косовскиот премиер Агим Чеку по разговорите со албанското раководство во Тирана порача дека единствено решение на проблемот со статусот на Косово е прогласувањето независност. Тој нагласи дека желба на Косово е независноста да биде прогласена во соработка со меѓународниот фактор, така што таа ќе биде признаена од САД и повеќето членки на ЕУ. Албанскиот премиер Сали Бериша по средбата со Чеку ја повика меѓународната заедница да ја забрза процедурата за определување конечен статус на Косово. При тоа тој истакна дека незавиноста е единствено решение што ќе придонесе и за мирот во покраината и во целиот регион.