Алави бара федерализација на Ирак | Вести | DW | 10.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Алави бара федерализација на Ирак

Али Алави , советникот на ирачкиот премиер Нури Ал Малики, го повика Вашингтон да прифати федерално решение за Ирак за да се стави крај на нестабилноста во земјата.

„Време е САД да го преземат водството и всушност да ја завртат својата политика за 180 степени. До тогаш мора да се се признае дека военото решение не е доволно и дека очигледно ирачките политички фракции не може да се помират“, вели Алави. Тој смета дека треба да се заборави идејата оти Ирак, како држава може да функционира без насилство и нестабилност поради што регионално решение е единствено можно. Според него новите регионални власти треба да располагаат со соодветна власт и ресурси, а федералните институции треба да дејствуваат како арбитери меѓу регионите. Овие ставови се и во новата книга на поранешниот министер аза финансии,одбрана и трговија, Алави која се вика “Окупацијата на Ирак“.