Аи Веивеи, кинески уметник | Спор за името | DW | 24.04.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Спор за името

Аи Веивеи, кинески уметник

„ДВ има големи заслуги за поттикнувањето на слободата на печатот и на слободата на мислење во Кина“

„Во овие 60 години ДВ одигра на политички и културен план важна улога во светот. Посебно кинеската програма има големи заслуги за поттикнувањето на слободата на печатот и на изразувањето мислење во Кина. Се надевам дека кинеската програма ќе може во иднина да игра уште поголема улога.“

Аи Веивеи, еден од најистакнатите претставници на современата кинеска уметност. Пореди критики на власта тој беше в затвор од април до јуни 2012 година.