AMINTIRI TOXICE

Atentie! Acest proiect contine imagini tulburatoare!

Acoperire Mediatica

4 octombrie 2010: un site maghiar de stiri relateaza ca "noroi rosu" a inundat satul Kolontar si orasele Devecser si Ajka.

La scurt timp, massmedia informeaza ca o scoala elementara este evacuata. Reporterii afirma ca locuitorii disperati s-au refugiat pe acoperisurile caselor lor. Agentia MTI afirma ca namolul, un deseu rezidual din productia de aluminiu, provine dintr-un rezervor al unei uzine din apropiere care fusese avariat.

O zi mai tarzu, oficialii maghiari au declarat acest eveniment drept cel mai grav dezastru chimic din istoria tarii. Massmedia din intreaga lume se aduna in zona. Sute de reporteri iau parte la conferinte de presa la fata locului. Namolul rosu ocupa majoritatea timpilor de emisie pe mapamond.

Atentia acordata zonei calamitate a durat doua saptamani. Echipele de filmare se retrag si cel mai mare cotidian maghiar, Nepszabadsag, declara satul Kolontar "mort definitiv". Massmedia maghiara isi indreapta atentia catre alte probleme. Se intoarce sporadic in zona in decursul primului an - in special la inceputul lucrarilor de reconstructie si cand localnicii se muta in noile case.

Zona a fost, de fapt, uitata complet de ziaristii din Ungaria, dar si de cei internationali care au decis sa se intoarca la fata locului doar cu ocazia implinirii unui an de la catastrofa ecologica.

Text de Stefan Bos

Impactul Ecologic

Un milion de metri cubi de namol toxic au inundat satul Kolontar si orasele Devecser si Ajka. Substantele toxice provin din reziduurile generate de productia de aluminiu.

Zece persoane si-au pierdut viata si alte 150 au fost ranite de substantele despre care locuitorii din zona nu stiau ca le va produce arsuri grave. Oamenii au murit in viitura ce a lovit zona cu forta unei inundatii de proportii. In unele zone, namolul a atins inaltimea de doi metri. Unii s-au inecat. Ranile au fost provocate de substantele alcaline care au intrat in contact cu pielea. Reactia poate fi neutralizata prin spalare cu apa, dar locuitorii nu stiau acest amanunt.

Operatiunile de curatare a zonei sunt aproape incheiate la un an de la catastrofa. Reprezentantii locali ai Greenpeace au precizat ca guvernul a facut in general o treaba buna. Nivelul de toxicitate este mai mic decat estimau expertii ecologisti, desi este in continuare peste limitele normale.

Cu toate acestea, organizatiile ecologiste afirma ca pentru raurile din zona, revenirea la normal va dura mult mai mult.

Dezastrul a determinat compania producatoare de aluminiu sa isi schimbe metodele de productie si sa produca deseuri solide. Acestea insa pot provoca boli respiratorii grave daca se raspandesc prin aer.

Multi oameni au ales sa traiasca in continuare in zona afectata de dezastrul ecologic, desi au fost mutati in zone putin mai indepartate de rezervorul cu deseuri toxice. Impactul pe termen lung al inundatiei cu substante alcaline nu poate fi apreciat inca pe deplin.

Text de Cyrus Farivar

Reactia Oficiala

Zoltan Illes, ministrul maghiar al mediului, a vizitat zona afectata a doua zi dupa catastrofa. El a catalogat acest incident - in care a cedat un perete al rezervorului de deseuri - drept cel mai mare accident chimic din istoria tarii.

In trei zone administrative a fost declarata stare de urgenta, iar refugiatii au fost dusi in centre improvizate in scoli si cladiri ale administratiei locale.

Intr-o tentativa de atenuare a continutului alcalin al namolului rosiatic, unitatea pentru prevenirea dezastrelor a turnat tone de ingrasamant chimic in afluentii locali ai Dunarii. Substantele au ucis orice forma de viata in aceste ecosisteme.

La cinci zile de la deversare, autoritatile au ordonat evacuarea totala a satului Kolontar din cauza ingrijorarii ca peretele rezervorului va ceda complet.

Orasul Devecser (populatie 5.400) a fost pus in stare de alerta. Aproape 500 de ingineri, voluntari si alti specialisti au construit in graba un baraj protector de 600 metri pentru a apara orasul de o eventuala noua indundatie.

Ungaria a apelat la Mecanismul UE de Protectie Civila si a cerut ajutorul specialistilor internationali. Premierul Viktor Orban a insistat ca tara sa nu are nevoie de asistenta financiara.

Orban a afirmat in Parlamentul de la Budapesta ca lucrarile trebuie sa fie finantate de cei care au provocat dezastrul, nu de contribuabili. Prin urmare, autoritatile au pus sechestru pe activele companiei MAL si au lansat o ancheta penala. Directorul executiv al firmei a fost arestat si interogat pentru a fi eliberat la scurt timp.

MAL a insistat ca nu gresise cu nimic si a donat 110.000 Euro pentru eforturile de reconstructie - suma reprezinta 360 de Euro pentru fiecare familie afectata.

La doua saptamani dupa dezastrul ecologic, fabrica de aluminiu si-a reluat operatiunile. Premierul Orban a dat asigurari ca MAL va plati intreaga paguba. La mai bine de un an dupa deversare, procesul continua.

Reactia a fost criticata de ecologisti si opozitie care au afirmat ca a acuza numai compania MAL nu ar fi corect. Si autoritatile locale ar avea partea lor de vina, mai ales ca au experienta unui incident similar in anii '90.

Text de Martin Kuebler

Deutsche Welle