Crima din telecomanda

Scoala la sat

Expertul in educatie Eugen Palade, de la fundatia "Educatia 2000+", descrie situatia scolilor de la sate.

In Romania exista o discrepanta uriasa intre copiii de la sat si cei de la oras in privinta calitatii si accesului la educatie. Statisticile oficiale vorbesc de la sine.

  • Abandonul scolar este cel mai frecvent in mediul rural, copiii de la sate fiind de timpuriu trimisi la scoala (varsta medie la 6 ani) si retrasi prea repede.
  • Scorurile medii obtinute in cadrul testarilor PISA la citire, matematica si stiinte de catre elevii din mediul rural si suburban sunt cu aproape 100 de puncte mai mici decat ale elevilor din mediul urban.
  • In cadrul evaluarilor nationale de la sfarsitul clasei a 4-a, elevii de la oras obtin medii cu o treime mai mari decat cei de la sat. Fenomenul se mentine si in cazul tezelor cu subiect unic din clasa a VIII-a.
  • Diferenta dintre mediul urban si cel rural in privinta ratei de frecventare a invatamantului liceal si profesional este de 26% in defavoarea mediului rural.
  • Doar 15% dintre adultii care participa la cursurile de educatie si formare continua provin din mediul rural.

La sfarsitul lui 2008:

  • 3,8% din populatia rurala terminase o facultate (fata de 23,8% in urban)
  • 32,5% din populatia rurala terminase doar gimnaziul (fata de 6,5% in urban)
 

Sursa: Raport asupra starii sistemului national de invatamant (Ministerul Educatiei, 2009)

Psihologul scolar


Parintii lui Claudiu Mitran vorbesc despre imposibilitatea de a gasi un psiholog scolar.

  • In Romania exista un psiholog/consilier scolar la 800 - 1000 de elevi, fiecare acoperind mai multe scoli. Atat medicii cat si profesorii acuza numarul scazut al psihologilor scolari. Media UE este de un psiholog scolar la 500 de elevi.
  • Din cei 2097 de consilieri scolari inregistrati in Romania, doar jumatate sunt absolventi de psihologie. Doar unul din 10 are competente in psihoterapie sau psihologie clinica, carenta ce impiedica oferirea un ajutor de specialitate profesionist.
  • Psihologul scolar poate fi angajat doar in baza diplomei de licenta. Legislatia romaneasca nu impune obtinerea unui certificat de libera practica din partea Colegiului Psihologilor sau a absolvirii unor cursuri intr-o anumita formare terapeutica.
  • Exista o reticenta din partea parintilor si a unor cadre didactice fata de psihologul scolar. Au fost semnalate cazuri in care profesorul ii spune elevului: “daca nu esti cuminte te trimit la psiholog”. Aceasta atitudine provine din lipsa de informare in ceea ce priveste diferentele dintre psiholog si psihiatru.
  • Pentru copiii cu cerinte educationale speciale poate fi solicitat un profesor de sprijin. Dar procedura acestei solicitari este stigmatizanta (copilul trebuie sa fie prezentat in fata unei comisii speciale) si greoaie (solicitarea poate fi facuta doar la inceputul anului scolar). Timpul de lucru pe care profesorul de sprijin il aloca unui copil este de 2 ore pe saptamana.

Sursa: Studiu al Asociatiei Salvati Copiii – octombrie 2010.

anevrism

Cadru juridic

In 24 octombrie 2008, Claudiu Mitran si Daniel Motica, colegi in clasa a 9-a a liceului din Strehaia, s-au certat. Profesorul absenta de la ultima ora de curs si cei doi baieti au plecat intr-un parculet din apropiere. S-au luat la bataie, lovindu-se reciproc. In urma conflictului, Daniel Motica a decedat. Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti a deschis o ancheta in care Claudiu Mitran era cercetat pentru omor. Raportul medico-legal a constatat ca moartea lui Daniel Motica s-a datorat “rupturii unei malformatii arterio-venoase sau a unui anevrism mura, in contextul unei situatii conflictuale cu traumatism abdominal, fara marca traumatica abdominala.” Se precizeaza in plus ca “in absenta modificarilor vasculare cerebrale, traumatismul nu ar fi determinat decesul”. Procurorul de caz a decis neinceperea urmaririi penale (NUP) in cazul lui Claudiu Mitran.

“Anevrismul cerebral este o afectiune ce apare ca urmare a unei slabiciuni a peretului arterial care se dilata anormal, ca o umflatura, un saculet pe traiectul arterei in care sangele se acumuleaza. Cand ajunge la dimensiuni mari acesta se poate rupe si determina o hemoragie intracraniana in spatiul din jurul creierului. Marea majoritate a anevrismelor sunt asimptomatice si aproximativ o treime din pacienti decedeaza.”
neurolog Maria Mardirosevici - clinica Medlive

Decizia de NUP a fost contestata de familia victimei, dar prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti a mentinut neinceperea urmarii penale. O noua contestare l-a adus pe Claudiu Mitran in fata Tribunalului din Drobeta Turnu-Severin, acolo unde instanta a dat de aceasta data castig de cauza familiei victimei. Hotararea a fost contestata la Curtea de Apel din Craiova care, in octombrie 2010, “a desfiintat sentinta” Tribunalului din Drobeta Turnu-Severin, trimitand cauza pentru rejudecare la Judecatoria din Strehaia, o decizie favorabila lui Claudiu Mitran.

Precizare: Familia lui Daniel Motica a decis, in urma consultarii avocatului, sa nu colaboreze la alcatuirea acestui proiect. Desi a fost solicitata, o declaratie din partea directorului Liceului “Matei Basarab” din Strehaia nu a putut fi obtinuta. Proiectul "Crima din telecomanda" a urmarit derularea evenimentelor pe parcursul a 16 luni, pana in luna noiembrie 2010.

Media tabloida

“Ce anume va place mai mult in ziarul pe care tocmai l-ati cumparat?”

Postul de televiziune OTV a fost lansat in anul 2000 de Dan Diaconescu, dupa ce acesta condusese vreme de doi ani ziarul “Cotidianul”. In acea perioada, topul vanzarilor in presa scrisa era dominat de Adevarul si Evenimentul Zilei, singurul tabloid de pe piata cu vanzari comparabile fiind Libertatea, situandu-se pe locul 4. Libertatea si-a dublat vanzarile in doar doi ani, depasind in 2006 pragul de 300.000 exemplare. Incepand cu 2007, Libertatea inregistreaza o usoara scadere odata cu intrarea pe piata a celorlalte doua tabloide romanesti de succes: Cancan si Click. Acesta din urma devine, in doar doi ani, cel mai vandut ziar din Romania: 252.953 de exemplare in anul 2009.

Intre timp, ziarele din categoria intitulata “quality” au pierdut consistent din popularitate in ultimii zece ani. Evenimentul Zilei, locul 2 in anul 2000 atunci cand vindea 128.788 exemplare, si-a redus vanzarile la doar 35.000 de exemplare in 2009 (de trei ori mai putin!). Adevarul, cel mai vandut cotidian al anului 2000, a ajuns in 2010 pe locul trei in topul vanzarilor.

Daca in urma cu un deceniu, printre cele mai bine vandute patru ziare romanesti se gasea un singur tabloid, astazi, topul este dominat de presa tabloida. Click, Libertatea, Adevarul si Cancan: acestia sunt performerii presei scrise din Romania anului 2010. Astfel, presa tabloida ajunge in mainile a peste un milion de romani. (Sursa statisticilor: BRAT)

Robert Turcescu, realizator TV:

“Daca nu ar fi existat OTV, probabil ca ar fi aparut o alta televiziune care sa exploateze apetitul in crestere pentru barfa, zvon, pornografie si bizarerie. Dar cel mai grav este ca, odata cu succesul formulei OTV, toate standardele jurnalistice au inceput sa fie abandonate. Practic a aparut un nou stil de presa, o presa in care acuzatiile fara acoperire, fabulatiile dar si sentintele fara acoperire, rostite de insi care se erijau in procurori sau judecatori, au inceput sa fie considerate firesti.”

Credits