1. Mergi direct la conținut
  2. Mergi direct la meniul principal
  3. Accesează direct mai multe site-uri DW

Victorie fulminantă a lui Volodimir Zelenski

Roman Goncharenko
21 aprilie 2019

Showman-ul Volodimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei. Potrivit primelor sondaje, Zelenski a obținut 73% din voturi. Pentru președintele în exercițiu, Petro Poroșenko, au votat doar 25% dintre ucraineni.

https://p.dw.com/p/3H8LJ
Zelenski președinte
Imagine: Reuters/V. Ogirenko

UPDATE:  Potrivit primelor sondaje, Zelenski a obținut 73,2% din voturi. Pentru președintele în exercițiu, Petro Poroșenko, au votat doar 25,3% dintre ucraineni.

Rezultatele
Rezultatele conform primelor sondaje după încheierea votului: Zelenski 73,2%, Poroșenko 25,3%

-------------------

Reportaj DW înaintea turului doi

Pentru Volodimir Zelenski, proverbul potrivit căruia "cine râde la urmă, râde mai bine" ar putea fi de două ori valabil. Omul a cărui meserie în ultimii ani a fost să facă lumea să râdă are cele mai bune șanse să câștige scrutinul prezidențial ucrainean.

Potrivit sondajelor, două treimi dintre ucraineni ar vota cu fostul showman. În primul tur, desfășurat pe 31 martie, Zelenski a obținut aproximativ 30 la sută din voturi, de două ori mai mult decât Petro Poroșenko, actualul președinte.

Cum a devenit un showman candidat

Omul care ar putea deveni al șaselea președinte al fostei republici sovietice a mai trecut printr-o competiție similară. La televizor, în postura de actor principal în popularul serial de televiziune "Slujitor al poporului", în care joacă rolul unui profesor de istorie care din întâmplare ajunge președinte.

Mulți observatori sunt de părere că acest serial a contribuit substanțial la succesul lui Zelenski, producția având în centrul atenției clișee despre corupția clasei politice ucrainene, dorința de răzbunare pe "establishment" și un nou început în politică.

La vârsta de 41 de ani, Zelenski ar fi cel mai tânăr președinte al Ucrainei. El este un om plin de viață, cu o voce deosebită și plăcută. Fiu al unui profesor universitar din Krivi Rih, inima industriei minereului de fier din sud-estul Ucrainei, este cel mai celebru și de succes showman al țării.

Disciplina supremă este satira politică. Timp de aproape 20 de ani, Zelenski și o echipă de artiști de cabaret i-au tras pe politicienii de vază ai țării la rotisorul ironiilor.

Criticii nu văd în Zelenski o figură politică independentă, suspectând o alianță între acesta și omul de afaceri Igor Kolomoiski din Dnipro, fostul Dnipropetrovsk. Scopul acestei presupuse alianțe a fost prevenirea realegerii lui Poroșenko. În ambele cazuri, Zelenski neagă vehement orice cooperare politică în alegerile prezidențiale.

Mesaje video

Susținători ai actualului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, urmărind o dezbatere între acesta și contracandidatul său, Volodimir Zelinksi
Susținători ai actualului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, urmărind o dezbatere între acesta și contracandidatul său, Volodimir ZelinksiImagine: Reuters/V. Fedosenko

Nu doar candidatura, ci și campania electorală a lui Zelenski a fost neobișnuită. Nu au existat aparițiile clasice în piețe publice. În schimb, înainte de primul tur de scrutin el a făcut turnee prin țară cu show-ul său, în timp ce postul de televiziune al lui Kolomoiski a transmis diverse seriale de comedie avându-i în centrul atenției pe candidați.

Zelenski nu a prea dat interviuri, nu a vorbit cu presa, iar când a făcut-o s-a adresat doar instituțiilor media prietenoase cu el. A comunicat cu susținătorii săi prin intermediul mesajelor video postate pe Facebook și alte platforme similare. Cu ajutorul unor sloganuri creative, exprimate într-un limbaj specific tinerilor, el a reușit să mobilizeze electoratul tânăr din estul țării.

Înaintea votului, tonul mesajelor sale către Poroșenko a devenit din ce în ce mai agresiv. Zelenski arăta ca un vânător aflat pe urmele unui animal rănit. El a evitat însă orice ocazie de a răspunde la întrebările critice despre ideile sale nebuloase despre politică, trimițându-și consilierul în emisiuni.

Zelenski a acceptat un duel electoral televizat cu Poroșenko însă a pus unele condiții, cum ar fi organizarea evenimentului pe stadion, nu într-un platou de televiziune.

Programul său electoral oferă doar o idee despre ce se va întâmpla cu țara dacă va deveni președinte. Zelenski promite o "Ucraină a viselor", o țară fără corupție, cu salarii și pensii mari, precum și internet rapid și drumuri bune.

Ar trebui să existe mai multă "putere pentru popor", mai multe referendumuri, mai multă justiție și mai multă siguranță. Războiul din estul Ucrainei va fi încheiat. Despre cum se pot realiza aceste lucruri, candidatul vorbește mai puțin. Strategia este evidentă: mulțumirea a cât mai mulți alegători posibil.

Urmările dezamăgirii față de politică

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko
Președintele Ucrainei, Petro PoroșenkoImagine: Reuters/V. Ogirenko

Însă o strategie mediatică inteligentă nu ar fi o explicație suficientă pentru succesul său. Explicația se regăsește probabil în politica ucraineană, care în ultimele decenii a avut o imagine dezastruoasă. Chiar și Poroșenko, care este nepopular, ba chiar urât de unii alegători, trebuie să se întrebe dacă și-a evaluat corect șansele de realegere.

Acești ucraineni, care au fost forța motrice din spatele schimbării puterii în 2014 și care se consideră a fi patrioți pro-occidentali, privesc succesul lui Zelenski cu un amestec de îngrijorare și disperare.

În primul rând pe rețelele sociale el este considerat un comediant vorbitor de limbă rusă care a caricaturizat patriotismul ucrainean. După anexarea Crimeei, îndepărtarea de Rusia și limba rusă a fost punctul central al politicii ucrainene.

Pe de altă parte, Zelenski nu avea experiență și ar putea duce țara într-o criză, se tem unii. Alții avertizează asupra unei răzbunări a forțelor din jurul ex-președintelui Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia.

Mari necunoscute sunt rolul și influența consilierilor și oligarhilor asupra lui Zelenski dacă acesta va ajunge președinte. O victorie a sa în alegeri nu i-ar fi suficientă pentru a conduce țara. La toamnă au loc alegeri legislative, iar la Kiev se speculează că Zelinski ar putea forța organizarea anticipată a acestora, în încercarea de a-și introduce în Parlament propriul partid, care deocamdată există doar pe hârtie.