1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Njemačka romobilska revolucija

20. svibnja 2019

Oni se već uveliko voze po SAD-u, u nekim europskim zemljama, u Parizu ih ima na svakom uglu, ali sada bi trebali osvojiti i Njemačku. Riječ je o električnim romobilima. Važan politički korak za odmicanje od automobila?

https://p.dw.com/p/3Ik15
Symbolbild E-Scooter im Straßenverkehr
Foto: Imago Images/Westend61

Prijevozno sredstvo budućnosti je zelene boje, teško je nešto preko deset kilograma i za samo nekoliko sekundi postiže brzinu od 20 km na sat. Od početka travnja u industrijskom dijelu Kölna na desetke korisnika svakodnevno se vozikaju električnim romobilima. No, to je samo probna faza. Prvo morate skinuti aplikaciju na mobitel i skenirate QR code na romobilu i možete krenuti: odgurnete se nogom, gas desno, kočnica lijevo. I to je to!

„Romobil ne emitira štetne plinove, fleksibilan je za upotrebu, a vožnja također predstavlja zadovoljstvo", oduševljeno govori Bodo von Braunmüll, rukovoditelj odjela za komunikacije u E-Roller poduzeću Tier. „Ovo vozilo je zamišljeno kao zamjena za druge prometne ponude."

Operater kao što je berlinski start-up poduzetnik Tier već dugo želi započeti s poslom i u Njemačkoj. Firma jeza počela s radom u listopadu 2018. u Beču, a u međuvremenu je već prisutna na tržištu u 20 europskih zemalja. Osnovna cijena je jedan euro, a svaki kilometar 15 centi. U Njemačkoj će to, s obzirom da prema anketama dva od tri ispitanih smatraju da je uvođenje romobila dobra ideja, biti ogroman posao.

Zaštita klime kao važan argument

E-Roller
Za jedne spas, za druge pravi put u još žešći prometni kaosFoto: DW/O. Pieper

„Fiksiranje na auto je prošlost. To je čak i ADAC u međuvremenu uvidio", objašnjava Von Braunmüll. „Mi bismo morali zajedno s politikom napraviti plan grada prilagođeniji čovjeku a ne automobilu", upozorava.

Izgleda da su, kada je riječ o Njemačkoj, ponuđači električnih romobila pogodili pravi trenutak za početak posla. Naime prometni sektor vrlo zaostaje kada je riječ o ostvarenju klimatskih ciljeva. 47 milijuna automobila je registrirano u Njemačkoj a svake godine se proda još više od tri milijuna novih. Emisija štetnih plinova je gotovo ista kao 1990. Planirani cilj da se do 2030. smanji za 40 posto, ali teško da će se to postići. Mobilnost u ovoj zemlji se tako i dalje oslanja na dizel.

A učenici svakog petka izlaze na ulicu i prosvjeduju za zaštitu klime. E-Roller industrija tako želi iskoristiti trenutak za promjenu načina razmišljanja usprkos činjenici da se romobili kvare i ne izdrže čak ni godinu dana.

Kad će doći do promjena u prometu?

Zagovarači električnih romobila kod Heinera Monheima nailaze na otvorena vrata. Kao renomirani stručnjak za promet na Sveučilištu u Trieru, kada je predavao prostorni razvoj, uspeo je organizirati 74 romobila za svoje studente. „Onda smo otišli na mali izlet i vozili ulicama Kölna", prisjeća se sa smiješkom Monheim. „Međutim, došla je policija i rekla: ‚Morate voziti po pločniku!‘ Ja sam odgovorio: ‚To je nemoguće. Trebamo li između pješaka voziti slalom?‘"


Heiner Monheim u međuvremenu ima 73 godine, ali njegova strast u borbi za drugačiju prometnu politiku i mobilnost u Njemačkoj ne jenjava. „Morali bismo da se izboriti za manje automobila u pokretu i manje parkiranih automobila. Gradovi čeznu za tim, potrebno im je više zelenila i manje lima." Tako da je sada sasvim logično prijeći na drugu vrstu prijevoza.

Čarobna riječ je „intermodalitet"

E-Roller Verkehrsforscher Heiner Monheim
Heiner Monheim - pravo rješenjeFoto: DW/O. Pieper

Ovaj stručnjak za promet smatra da romobili trebaju voziti biciklističkim stazama, a ukoliko ne postoje onda kolnikom. Istodobno je Mohnheim vrlo kritičan: „Njemačka je zemlja u kojoj biciklističke staze nisu pravilo, prije izuzetak. A biciklističke staze koje trenutno postoje su nastale tako što su prepolovljene pješačke staze."

Monheimova vizija se zove „intermodalitet". To bi trebalo značiti – kombinacija više vrsta prijevoznih sredstava. „Uvijek sam sanjao o tome da u prtljažniku proizvedenih automobila ne bude samo pribor za prvu pomoć, nego i dva sklopiva bicikla." Ali, Njemačka je nažalost, smatra on, još daleko od tako kreativne industrije.

Monheim mora dalje. Svojim sklopivim biciklom odlazi na bonsku željezničku stanicu, a odatle će vlakom za Trier. Pitamo kako ocjenjuje raspravu o električnim romobilima u Njemačkoj. Mnogi kritičari posljednjih tjedana upozoravaju da će se povećati broj prometnih nesreća. „Mi se premišljamo oko toga kako staviti uzde romobilima, umjesto da se ograniči brzina vožnje za automobile."

Njemačka kaska za susjedima

E-Roller firma Tier se ne želi obeshrabriti ovakvim scenarijima. „U Njemačkoj će se samo dublje i duže raspravljati", napominje Bodo von Braunmüll uspoređujući Njemačku sa Skandinavijom ili Nizozemskom, gdje su se promjene u prometu dogodile još prije više desetljeća.

A što će reći Nijemci za 20 godina? Hoće li s osmijehom gledati unatrag na raspravu o električnim romobilima? Glasnogovornik tvrtke Tier je siguran: „U najmanju ruku će biti začuđeni zbog uzbuđenja koje je pratilo uvođenje romobila!"