Bush po svome, a traži potporu Kongresa | TEME | DW | 24.01.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Oglas

TEME

Bush po svome, a traži potporu Kongresa

Američki je predsjednik George W. Bush u govoru naciji zatražio potporu Kongresa za pojačanje američkih trupa u Iraku. Osim toga je najavio smanjenje ovisnosti SAD-a o nafti iz inozemstva.

Chaney, Bush, Pelosi

Chaney, Bush, Pelosi

Bush je naglasio da je odluku o pojačavanju trupa u Iraku donio, jer to nudi najbolje izglede za uspjeh: «Naša zemlja slijedi novu strategiju u Iraku i molim vas da joj date šansu. Molim vas da podržite naše trupe u Iraku i trupe koje su na putu prema tamo.»

Busha sada brine i klima

Američki predsjednik je predložio uspostavu posebnog vijeća za borbu protiv terorizma. U njemu bi trebali raditi vodeći članovi Kongresa iz obiju stranaka. Novu strategiju Bush je predložio i u energetskoj politici i politici zaštite okolišta: «Večeras molim Kongres da se prihvati jednog velikog cilja: Smanjimo potrošnju benzina u idućih 10 godina za 20 posto.»

Taj cilj se, po Bushovom mišljenju, može postići korištenjem alternativnih goriva kao primjerice etilnog alkohola te smanjenjem potrošnje kod automobila. Glavni motiv za ovaj zaokret je smanjenje ovisnosti o nafti iz drugih zemalja. Ta ovisnost čini SAD ranjivim u odnosu na «neprijateljske režime i teroriste», rekao je Bush. Ali, spomenuo je i «ozbiljne izazove» usljed promjene klime.

Demokrati razočarani govorom

Bush je najavio i porezne olakšice za sklapanje privatnih zdravstvenih osiguranja kako bi se smanjio broj ljudi bez zdravstvenog osiguranja. Trenutno je u Sjedinjenim državama neosigurano 47 milijuna ljudi.

Demokrati, koji sad u oba doma Kongresa imaju većinu, razočarani su onim što je Bush rekao o Iraku. Novoizabrani senator Jim Webb doveo je u pitanje potporu predsjedniku: «Ako bude slijedio naše prijedloge, surađivat ćemo s njime, ako nebude, pokazat ćemo mu put.»