″Спасете пчелите″: нужни са 1 милион подписа | Новини и анализи от Европа | DW | 28.05.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Европа

"Спасете пчелите": нужни са 1 милион подписа

Събирането на подписи започна. Включете се! Грандиозният успех на една подписка в Бавария сега може да се повтори в цяла Европа: инициативата "Спасете пчелите" стартира. А Еврокомисията ще е длъжна да се съобрази с нея.

Европейската комисия прие гражданската инициатива „Спасете пчелите". От 27 май европейските граждани могат да сложат в интернет подписа си под петицията на инициативата за защита на пчелите в Европа.

Освен за защита на пчелите, инициативата настоява и за това: опазването на биологичното разнообразие да стане приоритетна цел на европейската аграрна политика. По такъв начин ще може драстично да се намали използването на средства за растителна защита и изцяло да се забранят особено опасните пестициди.

За успеха на инициативата са нужни подписите на хора от най-малко седем европейски страни, като изискваният минимален брой подписи за всяка страна е различен. От Германия - страната с най-многочислено население в ЕС - се очаква да събере най-малко 72 000 подписа.

Под петицията трябва да са се подписали най-малко 1 милион европейци. Ако тези условия бъдат изпълнени в рамките на една година, инициаторите могат да представят исканията си на публично изслушване в Европейския парламент. Освен това Европейската комисия трябва детайлно да разгледа исканията и да обясни кои мерки, според нея, са нужни или желателни.

Невероятен успех в Бавария

Инициативата „Спасете пчелите" стартира първоначално в Бавария. С над 1,7 милиона подписи тя наложи на регионалното правителство неотложното си искане за защита на пчелите. След първоначално масивната критика от Съюза на фермерите, управляващата в Бавария коалиция е готова да приеме законопроекта почти без промени и да го допълни и с други закони за защита на околната среда.

Над 18 на сто от баварските гласоподаватели са сложили подписа си под инициативата. Този успех изненада цяла Германия. Междувременно в провинциите Бранденбург, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия са създадени сходни инициативи.

Според последни данни на Съвета за световно биологично разнообразие (IPBES), на които се позовават инициаторите на „Спасете пчелите", близо 1 милион животински и растителни видове в света за застрашени от изчезване.

*****

Вижте и това видео:

Вижте видеото 03:21

Черното злато на Странджа: мановият мед

Връзки

Аудио и видео по темата

Реклама